A csecsemő és a gyermekkort szakaszokra osztjuk.A fogamzástól a megszületéséig magzatról,a megszületéstől újszülöttről, majd csecsemőről beszélünk.
12.10.10
A sütőtök felhasználása és fűszerei
A sütőtök édes, pompás színű zöldség, amelyet a gondoltnál jóval változatosabban el lehet készíteni. Nem csak sütve, főzve jó, de süteményekbe keverve, vagy akár nyers ivóléként fogyasztva is kiváló.
Rengeteg fajtája van, nálunk a hosszúkás sonkatök (vagy kanadai tök), és a kerek bordázott formájú a legismertebb, és leggyakrabban használt. Ritkábban, de mégis használjuk még a hokkaidó tököt is, ami nagyon erősen narancssárga, és kisebb méretű. Az elmúlt években már hozzánk is beférkőzött, és egyre inkább megtartott ünnep nap, a Halloween, amikor egy kifejezetten erre alkalmas tökből rémisztő lámpásokat faragunk.
Vásárlás
A zöldségesnél válasszuk a legkeményebb héjú tököt, amit csak találunk, mert ez általában garanciát jelent arra, hogy sokáig eltartható még. Ha sérült, vagy helyenként puha a héja, hagyjuk inkább ott.
Felhasználás
A sütőtököt már egészen kicsi babáknak is adhatjuk. Számos pozitív élettani hatásának köszönhetően nincs olyan korosztály, akinek ne lenne fontos, hogy rendszeresen fogyassza valamilyen formában.
Legtöbbször megsütjük, és a megpuhult pürével készítünk valami finomat (sütemény, leves, bébiétel).
TIPP: Sütés előtt alaposan mossuk meg a héját. Vágjuk kettőbe, majd még egyszer felezzük meg. Ha sonkatököt veszünk, akkor vágjuk keresztbe ott, ahol elkezd vékonyodni.
A magos részt kaparjuk ki. Vágjuk cikkekre, tegyük őket sütőlapra, vagy kerámia sütőtálba. Öntsünk alá 1 dl vizet, és 200 fokon süssük kb. 40-50 percig. Több idős nem nagyon kell, de az óvatosság kedvéért, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
A tökmagot akár szárítsuk le, és pirítsuk meg.
Ha ragut készítünk belőle, akkor mérjük le a kívánt mennyiséget, vágjuk le a kemény héját, és kockázzuk fel. Fedő alatt 15-20 perc alatt általában megpuhul
TIPP: Sütve jobban kijön az édes íze, mint főve.
Mivel a tök húsa könnyen emészthető, kisbabáknak is adható. Nekik először főzzük, vagy a jobb íz hatás végett, süssük kerámia sütőtálba. Alufóliába sose süssük, mert a fólia sütés során káros anyagokat bocsáthat ki.
A sütőtök fűszerei
Attól függően, hogy milyen típusú ételt készítünk belőle többféle képen ízesíthetjük.
Sütemények, tészták esetében a fahéj, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió keveréke, a vanília, a narancshéj és lé kitűnő választások.
Főételbe és salátába is használhatjuk ezeket a fűszereket, de egy másik fűszerkeveréket is bevethetünk, ez pedig a provancei keverék, amibe kakukkfű, levendula, bazsalikom és más fűszerek is vannak.
Grillezett, sütött tök esetében jó párosítás lehet még a chili és a gyömbér is.
Forras:ritakonyhaja.hu