olivaolaj
Azt már tudjuk, hogy az olívaolaj tele van egészséges zsírokkal, ám van még egy ok arra, hogy ezt használjuk főzéshez: az olívaolaj segíthet „kikapcsolni” a szívre ártalmas géneket.
Az olívaolajat a görög és más kultúrákban évezredek óta használják. Egy vizsgálat szerint a polifenolokban gazdag olívaolaj felhasználásával készült étrenden levőknél a szívre ártalmas gyulladást és oxidációt okozó géneket iktatta ki az olaj.
A vizsgálat három hónapja alatt az olívaolajas csoport vérmintáiban kevesebb gyulladásmarkert és kisebb mértékű oxidatív károsodást észlelték, ami részben annak volt köszönhető, hogy az ártalmas folyamatokat befolyásoló gének az olívaolaj fogyasztásának következtében kevésbé jelennek meg.
Az olívaolajas csoportban ezen kívül lelassult a DNS károsodásának folyamata és az ateroszklerózis is. Különösen jó hatást lehetett elérni abban a csoportban, ahol külön polifenolokban is gazdag olajat fogyasztottak. Ezért a kutatók arra gyanakszanak, hogy éppen a polifenolok miatt annyira szívbarát az olívaolaj.
Néhány konyhai ötlet: olívaolajas hummusz kenyérre kenve, felvágottak helyett grillezett padlizsán, és sült tőkehal (vagy bármilyen zsíros hal) olívaolajas paradicsomsalátával.
Forrás:Informed.hu